Colorit - Fasadna ljepila

EPS - FIX

Ljepilo za stiropor

Karakteristike

Odlična čvrstoća.
Jednokomponentna praškastamasa izrađenana bazi mineralnih punila, cementa,polimernih veziva te potrebnih aditiva. Upotrebljava se kao ljepilo za stiropor na podloge od: opeke, betona,gas betona,cementnih i cementno-krečnih maltera. Sastavni dio toplotnog fasadnog sistema COLORIT THERM EPS po ETAG-u 004 (ETA-17/0013).

Priprema podloge

Podloga mora biti čvrsta, suha bez prašine, masnoća i drugih nečistoća. Veće neravnine na zidu obavezno pokrpati odgovarajućim malterom a ne debljim nanošenjem ljepila. Glatke betonske površine je potrebno impregnirati proizvodom PODLOGA KVARC.

Primjena

Na cca 5,2 l vode dodati vreću od 25 kg EPS-FIX-a i sporohodnom mješalicom miješati dok se ne dobije homogena masa. Takav materijal ostaviti da odstoji oko 5 minuta i zatim ga ponovo izmiješati. Radno vrijeme mase 2-3 sata. Prije početka lijepljenja, postaviti početnu aluminijumsku lajsnu na koju se određena količina ljepila nanosi kako bi se izvršilo zaptivanje sa donje strane a potom se postavlja prvi red termoizolacionih ploča.

Ljepilo nanijeti rubno u širini cca 5 cm i sredinom u vidu 3 trake ili 4-6 pogača (tački).

Površina nanešenog ljepila ne smije biti ispod 40% kada se ploča pritisne na podlogu. Tako pripremljena ploča se učvrsti na zid. Termoizolacione ploče se lijepe jedna uz drugu dovoljno tijesno tako da ljepilo ne dospije u kontakte površine između ploča. Ploče u susjednim redovima se lijepi po pravilu veza za opeku (sa minimalnim razmakom od 30 cm u odnosu na novi red).Ravnost termoizolacionih ploča se provjerava letvom odgovarajuće dužine. Prije postavljanja tipli potrebno je izbušiti stiropor odgovarajućim alatom na svim mjestima gdje se postavljaju tiple, zatim postavljamo tiple (6-8 kom/m2, na vertikalama 8-12 kom/m2) na čvorovima i po sredini stiropora a nakon toga na ta se mjesta utiskuje EPS čep. Na ovaj način, prije postavljanja armaturne mrežice dobije se kompletno ujednačena površina. Ovim se postupkom onemogućava pojava grba na mjestima gdje su postavljene tiple, te se sprečava pojava fleka usljed neravnomjernog upijanja i ispuštanja vode. Spojeve između ploča koji su širi od 2 mm zapuniti termoizolacionim materijalom koji se ugrađuje tako što se isjeku kaiševi odgovarajuće debljine , utisnu na ta mjesta ili niskoekspandirajućom PUR-pjenom.

Za postavljanje armaturne mrežice i površinsku obradu stiropora, preporuka su proizvodi: STIROFIX, UNIFIX, STIROFIX BIJELI, STIROFIX PLUS. Optimalna temperatura zraka i zida prilikom rada i sušenja od +5°C do +25°C. Izbjegavati rad na direktnom suncu, vjetru i kiši. Koristiti zaštitne zavjese tokom ugradnje. Odmah nakon upotrebe alat oprati vodom.

Za detaljna uputstva pogledati tehnički list proizvoda.

Potrošnja

≈4,5 - 5,5 kg/m2

Pakovanje

vreća 25 kg, 48 komada, 1 paleta = 1200 kg

Dokumentacija

EPS - FIX

Računanje potrošnje

kg

Kontakt

COLORIT d.o.o.
Blagoja Parovića 114b
78 000 Banja Luka
Republika Srpska, BiH

Tel: +387 51 388 820, 388 830
Fax: +387 51 388 840
Email: info@coloritbl.com

Prijava za novosti

Naši proizvodi

Fasade.
Unutrašnje boje.
Ljepila za keramiku.
Mase za izravnjavanje i popunjavanje.
Lazurni premazi.
Podloge i impregnacije.
Fasadne boje.
Fasadna ljepila.
Ljepila za parket i drvo.
Hidroizolacije.
Toplotni fasadni sistem.