fasade

FASSADE SILIKAT

Silikatna fasada

Karakteristike

Parapropusna. Vodoodbojna.
Namijenjena površinskoj zaštiti i dekoraciji fasadnih zidova. Odlikuje je prijanjanje,odlična parapropusnost i dobra vodoodbojnost. Otporna je na atmosferskeuticaje i UV zračenje. Pripremljena za trenutnu upotrebu. Dostupna je u velikom broju nijansi iz Colorit ton karte.Sastavni dio toplotnog fasadnog sistema COLORIT THERM EPS i COLORIT THERM MW po ETAG-u 004 (ETA-17/0013 i ETA-17/0014).

Priprema podloge

Podloga treba biti čvrsta, suha, bez prašine, masnoća i drugih nečistoća te završene sve potrebne predradnje na fasadnim površinama (ugradnja prozorskih klupica, montaža nosača oluka, montaža nosača klime i sl.). Cementni i cementno-krečni malteri treba da se suše minimalno 1 dan za svaki mm debljine.

(T=20°C, rel.vlažnost 65%), a betonske površine se suše najmanje mjesec dana. Površine koje su neravne neophodno izravnati. Preporučuje se pranje mlazom vruće vode ili parom kako bi se izvršilo dodatno čišćenje. Površine koje su zaražene algama i gljivicama potrebno je sanirati prije ugradnje same fasade. (čitavu površinu zida tretirati ALGOSTOPOM a ne samo mjesta gdje se nalaze alge i gljivice).

24 sata prije nanošenja FASSADE SILIKAT-a, zid premazati temeljnim premazom PODLOGOM UNIVERSAL u približnoj boji fasade. Za jako glatke površine preporučuje se proizvod PODLOGA KVARC. Temeljni premazi ujedno predstavljaju vezujući most između podloge i upotrebljenog materijala stvarajući jaču vezu i smanjujući potrošnju istog.

Primjena

Prije upotrebe, masu dobro izmiješati električnom mješalicom u kanti. Različite sarže proizvodnje iste nijanse (uključujući i bijelu) se mogu razlikovati zbog prirodnog porijekla upotrebljenih sirovina.

Ukoliko su u pitanju veće površine, potrebno je izvršiti egalizaciju(ujednačavanje) u dovoljno velikoj posudi kako bi se izbjegla neujednačenost nijanse (količinu fasade koja je potrebna za ukupnu površinu, neophodno je naručiti odjednom a ne parcijalno).

Tokom ugradnje materijala ne smije se vršiti razređenje ili dodavanje tonera za nijansiranje. Radove izvoditi bez prekida i što je moguće brže, sa jednog kraja zida na drugi. Ukoliko je u pitanju višeetažni objekat, fasada se ugrađuje bez prekida na jednoj strani objekta počevši od gornje etaže prema nižim etažama.

Nanošenje se vrši nehrđajućim metalnim gleterom, ravnomjerno u debljini najkrupnijeg zrna. Nakon nekoliko minuta (u zavisnosti od upojnosti zida i temperature zraka), površina fasade se zaribava plastičnim gleterom , kružno, do postizanja ujednačene strukture.

Optimalna temperatura zraka i zida prilikom ugradnje i sušenje od +10°C do +25°C te relativna vlaga zraka ispod 80%. Koristiti zaštitne zavjese za skele prilikom ugradnje. Ne raditi na vjetru, kiši, magli ili direktnom djelovanju sunca. Odmah nakon upotrebe alat oprati vodom.

Potrošnja

puna struktura: zrno 1 mm≈2 kg/m2; zrno 1,5 mm≈2,5 kg/m2;
zrno 2 mm≈3 kg/m2;

rajbana struktura: zrno 2 mm≈2,5 kg/m2

Pakovanje

kanta 25 kg, 24 kom, 1 paleta = 600 kg

Dokumentacija

SILIKAT

Računanje potrošnje

kg

Kontakt

COLORIT d.o.o.
Blagoja Parovića 114b
78 000 Banja Luka
Republika Srpska, BiH

Tel: +387 51 388 820, 388 830
Fax: +387 51 388 840
Email: info@coloritbl.com

Prijava za novosti

Naši proizvodi

Fasade.
Unutrašnje boje.
Ljepila za keramiku.
Mase za izravnjavanje i popunjavanje.
Lazurni premazi.
Podloge i impregnacije.
Fasadne boje.
Fasadna ljepila.
Ljepila za parket i drvo.
Hidroizolacije.
Toplotni fasadni sistem.