Savjeti i trikovi   

PRAVILA KOJIH SE TREBATE PRIDRŽAVATI PRI ODABIRU BOJE ZA ZIDOVE

Nedavno ste posjetili drugaricu koja se uselila u novi stan i ostali ste zadivljeni zidovima u njenoj dnevnoj sobi koji su umjesto klasične bijele ofarbani u vrlo zanimljivoj smaragdnoj nijansi zelene boje. Danima razmišljate o tome koliko njen stan izgleda dobro i zamišljate razne scenarije u glavi kako bi se ta boja uklopila i u neku od prostorija u vašem domu.

Colorit banja Luka

Mi vas u potpunosti podržavamo u vašoj avanturi zvanoj eksperiment sa bojama a kako bismo vam pomogli u odabiru boje koja bi se mogla odlično uklopiti u vašem domu donosimo vam nekoliko osnovnih pravila koji bi vam mogli olakšati cijeli proces potrage za idealnom novom bojom za vaše porodično gnijezdo.

Nikada ne kupujte boje na licu mjesta

Važno je da prilikom početka procesa odabira farbe započnete sa širokom paletom opcija. Kada odete u prodavnicu trebate već biti naoružani informacijama o raznim opcijama kako biste se mogli odlučiti šta će najviše odgovarati vašim potrebama. Ovo obično znači ćete morati uraditi temeljno istraživanje, ali ono će vam se svakako isplatiti kasnije ako odaberete dugoročno najefektniju varijantu.

Odabir suptilnih boja može ponekad biti komplikovanije od odabira jarkih, zato što je mnogo teže steći dojam o ovim bojama na osnovu raspoloživog uzorka. Iz tog razloga je dobro da pregledate više uzoraka koji su bliski boji koju želite postići kako biste stekli što bolji dojam.

Ponesite svoj uzorak

Kada krenete u prodavnicu, nemojte nipošto ići praznih ruku. Ponesite neku umjetninu ili komad tkanine kao inspiraciju, ali postoji još nešto što vam može pomoći dok pregledate različite uzorke: običan komad bijelog papira. U prodavnicama neka blijeda boja može izgledati skoro bijelo, ali kada ju stavite pored sniježno bijelog papira uočićete razliku koja može biti presudna.

Eksperimentišite sa prostorom

Nakon što ste pokupili veliki broj različitih uzoraka možete ih staviti uz zid u domu kako biste odlučili koja će boja najbolje funkcionisati. Kao što i sami znate iz iskustva, pojedine boje mogu izgledati potpuno drugačije pod fluorescentnim svjetlom u radnji i u realnosti pod prirodnim osvjetljenjem. Važno je da vizualizirate kako će boja izgledati u odnosu na druge nijanse i teksture u prostoriji, a trebate i razmisliti gdje su najbolja mjesta za farbanje (da li je najbolje da se radi o jednom zidu, više zidova, plafonu i td.).

Isprobajte boju direktno na zidu

Maleni uzorak koji dobijate u radnji često nije dovoljan da steknete pravi dojam o tome kako će se boja uklopiti u vašem domu. Iz tog razloga profesionalni dekorateri često pribjegnu triku kojim se možete poslužiti i vi: naprave jedan potez četkom u željenim bojama koje zatim uporede na zidovima. Nema boljeg i direktnijeg načina da steknete viziju budućeg izgleda prostorije od ovoga. A to kod nas možete dobiti!

Za sve ostalo slobodno se obratite našim profesionalno obučenim prodavcima koji će sa vama proći kroz cijeli process.

PRAKTIČNA PRAVILA UZ POMOĆ KOJIH MOŽETE JEDNOSTAVNO SLAGATI BOJE

Boja je jedan od najvažnijih aspekata dizajna u bilo kojoj oblasti pa tako i u uređenju enterijera. Način na koji doživljavamo neki prostor uveliko zavisi od boja. To se može manifestovati prenošenjem raspoloženja ili uticajem na naše oči odnosno percepciju veličine prostora. Da bi vaš dom dobio onu draž koju vi želite od njega, nije na odmet da znate par opštih pravila o slaganju boja.

Colorit banja Luka

Evo devet savjeta koji će vam pomoći da na najbolji način uklopite boje u vašoj kući:

Crveni tonovi

Sve nijanse crvene idu zajedno kao i sve nijanse roze boje. Određene nijanse crvene i roze u kombinaciji možete koristiti za topliji izgled dnevne sobe ili možete kombinovati pastelne nijanse sa ovih boja na cvijetnom dezenu u spavaćoj sobi, na primjer.

Narandžasti tonovi

Nježni tonovi narandžaste boje daju toplinu prostoru dok su tamniji tonovi teži i treba ih umijereno koristiti. Obično se narandžasta boja povezuje sa zabavom, ekstrovertnim ljudima, vatrom, aktivnošću, opasnošću, ukusom i aromom.

Smeđa boja u enterijeru

Smeđa boja se odlično uklapa sa narandžastom koju još dobro dopunjuju i tirkizna kao i hladniji tonovi sive boje.

Žuta boja u enterijeru

Žuta se dobro uklapa sa zelenim i narandžastim tonovima, ove kombinacije daju prostoru sviježinu. Sve se ovo slaže sa bijelom bojom i neutralnijim pastelnim bojama.

Plava boja sa jarkim detaljima

Nijanse plave boje su komplementarne sa žutom ili zlatnom. Ova kombinacija daje malo jačine i svežine čak i klasičnom enterijeru. Dodajte još jarko roze ili zelenu za potpuni efekat.

Zelena kao osnova

Zelena se često koristi kao neutralna boja da bi izbalansirala prostoriju jer određene nijanse zelene, poput nježne boje žalfije ili nane, mogu da idu sa bilo kojom drugom bojom.

Kombinacije plave i zelene

Sve nijanse plave se međusobno slažu kao i sve nijanse zelene. Nijanse plave i zelene fantastično idu zajedno i to u svi intenzitetima, od bledo plave boje neba do tamne teget.

Ljubičasta boja u enterijeru

Različite nijanse ljubičaste mogu dobro da idu zajedno, ali to može biti previše zatvoreno i teško za mnoge ukuse. Ljubičasti tonovi dobro izgledaju sa zelenim nijansama. Teget ljubičasta se dobro slaže sa hladnim tonovima plave a crveniji ljubičasti tonovi idu sa nježno roze bojom. Ljubičastu koristite da biste dali kraljevski ton klasičnom enterijeru.

Sve nijanse sive

Sve nijanse sive kao i svi neutralni tonovi su odlični za klasičnu pozadinu baš zbog neutralnosti. Ove „bezbojne“ verzije zidova su veoma popularne jer se sa njima, u enterijeru, može miješati skoro bilo koja boja.

Kontakt

COLORIT d.o.o.
Blagoja Parovića 114b
78 000 Banja Luka
Republika Srpska, BiH

Tel: +387 51 388 820, 388 830
Fax: +387 51 388 840
Email: info@coloritbl.com

Prijava za novosti

Naši proizvodi

Fasade.
Unutrašnje boje.
Ljepila za keramiku.
Mase za izravnjavanje i popunjavanje.
Lazurni premazi.
Podloge i impregnacije.
Fasadne boje.
Fasadna ljepila.
Ljepila za parket i drvo.
Hidroizolacije.
Toplotni fasadni sistem.